Furtunuri hidraulice

Standarde de filete

Hidraulică

Reguli generale de montaj ale furtunilor hidraulice

Funcționarea în siguranță a unei instalații și durată de viață a furtunurilor asamblate depind, în mare măsură, de instalarea corectă a acestor furtunuri. Iată câteva lucruri importante care trebuie luate în considerare:

1.) Protejarea furtunului (vezi fig.1)


2.) În general, un furtun montat în linie nu trebuie supus torsiunii (vezi fig.2.)

Nu trebuie rotit în timpul instalării (vezi fig.3). Supus unor eforturi, un furtun își poate modifica lungimea. Dacă este prea scurt, se creează eforturi suplimentare, de tracțiune, în furtun și racorduri. Din acest motiv, furtunurile montate în linie trebuie instalate astfel încât să atârne puțin în stare nepresurizată. Strângerea piuliței este suficientă pentru a etanșa racordarea. Însă, o strângere prea puternică nu îmbunătățește etanșarea și poate chiar deterioră racordarea.

3.) Dacă furtunurile se vor instala cu bucla, se va respecta, în primul rând, raza minimă de curbura admisibila.(fig. 4a). Încovoierea trebuie evitată (vezi fig.4b). La calculul lungimii furtunului asamblat în cazul instalării cu bucla, tine-ți cont de faptul că racordurile nu sunt flexibile. Cel mai important este, deci, să dimensionați corect lungimea necesară furtunului sertizat (vezi Calcul lungime furtun)

4.) Pentru instalarea optimă a furtunurilor, coturile sunt piese folositoare. Aceste coturi au o rază de curbură suficient de mică pentru a permite instalarea furtunurilor asamblate chiar și în spații limitate. Racordurile cotite pot fi, de asemenea, valorificate în acele cazuri în care “atârnarea” furtunului asamblat creează încovoieri ale acestuia lângă racorduri (vezi fig.4c).


5.) După instalare, furtunul nu trebuie sa atingă inelul de strângere și nici să fie strivit de către acesta. Și în acest caz se pot folosi cu succes racordurile cotite (vezi fig.5). Totuși, inelul de strângere trebuie să asigure o strângere sigură și uniformă pe toată circumferință furtunului.

6.) Mișcări relative: se va respecta în primul rând rază minimă de curbură (vezi fig.6a).

De asemenea furtunul trebuie sa se mișcă într-un singur plan (vezi fig.6b).

Dacă este inevitabil mișcarea în mai multe direcții, furtunul trebuie prins și fixat la locația unde se schimbă planul mișcării (vezi fig.6c).